Menu

Bitcoin som långsiktig investering

Bitcoin är förmodligen den mest populära kryptovalutan på marknaden. Det kommer som mest kunna finnas 21 miljoner bitcoins och vi närmar oss den gränsen snabbt. För en investerare betyder det här att sannolikheten för att bitcoin ska tappa i värde blir lägre och lägre enligt lagen om tillgång och efterfrågan. Det är dessutom en valuta som kan anses vara väldigt väletablerad i och med att den accepteras som betalningsmetod på fler och fler ställen. Om den tidigare kanske mest varit intressant för traders så är den idag nästan mer intressant för den långsiktiga investeraren.

Hur sparar man långsiktigt i bitcoin

En sund investeringsstrategi för bitcoin är till att börja med att aldrig ha en för stor del av din totala portfölj placerad i valutan. Se det som en krydda, som ett komplement till aktier och andra värdepapper. Som alltid ska du inte placera pengar du inte kan förlora eller investera andras pengar utan deras tillåtelse. Om du till exempel ens funderar på att ta bostadsrättsföreningens pengar och investera dem i bitcoin så bör du skaffa hjälp med ekonomisk förvaltning, alltså helt enkelt hyra in nån som sätter stopp för sådana idéer. Att ta hjälp med det är för övrigt alltid en bra idé och sannolikt något er förening kan spara pengar på.

Ett annat bra sätt att spara långsiktigt i bitcoin är med hjälp av ett månadsspar. Sätt av en summa pengar varje månad att köpa bitcoin för, sen låter du dem vara. På så sätt så kommer du naturligt balansera upp de stora fluktuationer som brukar prägla valutan. Med en långsiktig strategi kan du se ett stort tillfälligt värdetapp som en möjlighet att tanka på mer till ett bra pris.

När du investerar i Bitcoin måste du också bestämma dig för om du ska köpa faktiska mynt, eller om du ska köpa ett certifikat. Ett certifikat är inte en riktig bitcoin, utan ett värdepapper som är knutet till bitcoinkursen. Fördelen med det är att det är lätt att handla. De säljs hos de flesta stora nätmäklare. Du behöver inte heller oroa dig för att din bitcoinplånbok ska utsättas för en hackerattack som gör att du blir av med hela ditt kapital. Nackdelen med certifikatet kontra en “riktig” bitcoin är att certifikatet inte är gångbart som valuta. Så för den som köper bitcoin av ideologiska skäl, för att handla på Darknet eller som en del i en preppingstrategi, är det inte ett fungerande alternativ.