Menu

Bitcoins

Bitcoin är en typ av kryptovaluta, det vill säga en digital valuta som inte styrs av en bank, stat eller annan central organisation, och där kryptografiska metoder används för att utföra transaktioner. Bitcoin förkortas vanligtvis BTC.

Historia

Bitcoin är världens första kryptovaluta. Den uppfanns år 2009, och lanserades av pseudonymen Satoshi Nakamoto. Än idag vet ingen vem hen är. Under det första året hände inte särskilt mycket. Det dröjde till år 2010 innan världens första handelsmarknad för bitcoin öppnade. Samma år köptes en vara för bitcoin för första gången. Denna var en pizza, och kostade 10 000 bitcoin. Bitcoin blev ofantligt populärt på några månader, och kursen ökade enormt snabbt. Detta ledde dock till en krasch år 2018, där många investerare i valutan förlorade sina besparingar. Idag har valutan dock återhämtat sig.

Bitcoin fortsätter att öka i popularitet, samtidigt som valutakursen stiger. Idag finns ett stort antal onlinebutiker som accepterar bitcoins som betalning.

Hur fungerar det?

Bitcoin bygger på en så kallad blockkedjeteknik (block chain technology). Detta innebär i praktiken att när man ska genomföra en transaktion (skicka pengar från en person till en annan) skickas informationen om transaktionen till ett block. För att informationen ska gå igenom blocken behöver ett kryptografiskt problem lösas. Ett antal datorer tävlar om att lösa problemet, och den som löser det snabbast får en liten belöning i form av några andelar av en bitcoin. Detta kallas för mining. När problemet har lösts går transaktionen vidare till nästa block, där ett nytt problem ska lösas. Efter att transaktionen gått igenom ett visst antal block är den färdig, och pengarna är framme hos mottagaren.

När man skickar bitcoins skickar man dem från sin egen digitala plånbok (wallet) till mottagarens. För detta behöver man en speciell nyckel, som fungerar som mottagarens adress. När transaktionen väl är färdig går den inte att göra ogjord. Detta minskar risken för bedrägerier.

Idag finns flera hemsidor såsom bitcoin.se där du kan få svar på dina frågor om bitcoins.