Menu

Skaffa pengar till investeringar

De flesta har en dröm, något större som de skulle vilja investera pengar i. Kanske du vill köpa ett hus eller en ny bil, eller sluta vara anställd och starta ett eget företag. Men för att du ska kunna nå dina drömmar behövs det pengar, vilket går att skaffa på flera olika sätt.

Genom att låna pengar till låg ränta kan du lägga mer av din inkomst på ditt drömprojekt. Det är klokt att i förväg jämföra privatlån och hitta de bästa privatlångivarna, så du får så bra villkor som möjligt för ditt lån. Andra sätt att få pengar till att uppnå dina mål är att investera i bitcoins, vilket är en kryptovaluta som skiljer sig på flera sätt jämfört med vanliga valutor.

Bitcoin en lönsam investering

Kryptovalutan bitcoin hade en stark start i början på året och har ökat med över 40 % i värde under 2020. En Tesla-investerare har uttryckt att bitcoin kan öka i värde till mellan en och 5 biljoner under de närmaste tio åren. Det är enkelt att komma igång och börja mina bitcoins eller att investera i kryptovalutan. Bitcoin används och distribueras på internet, och hanteringen sker via digitala plånböcker. Det finns ingen centralbank eller organisation om sköter valutan, den skickas i stället direkt mellan personer utan några mellanhänder. Detta innebär en fördel eftersom det är enkelt och går snabbt att skicka bitcoins vart man önskar i världen. Alla globala medborgare kan använda bitcoins som i likhet med guld endast finns i ett begränsat utbud. Växelkursen varierar dock fortfarande kraftigt, vilket kan vara en risk för investerare.

Risker med bitcoin

Om du väljer att investera i bitcoin för att få pengar till din dröm är det viktigt att känna till riskerna. Din plånbok kan bli hackad, vilket kan resultera i att filerna försvinner om backup saknas. Det kan också inträffa missöden om du låter dina bitcoins skötas av andra, exempelvis om du har dem i en bitcoinbörs. Bitcoin är lagligt att använda i Sverige och det finns många marknader på internet där du kan köpa kryptovalutan. Om det är mindre summor bitcoin du vill handla för så finns det en hel del ställen där du kan köpa bitcoins med Swish. Men om du behöver köpa en större mängd bitcoins är det bättre att skaffa en börs, vilket ger lägre avgifter.