Menu

Bitcoin – Framtidens valuta?

Bitcoins framgångssaga har varit omöjlig att missa.

Bitcoin är en kryptovaluta skapad av Satoshi Nakamoto och introducerad till marknaden 2009. Från att vara en relativt okänd valuta har den kommit till att bli ett samtal i många hushåll.

Då Bitcoin är en helt digital valuta så har den skapat en stor skepsis bland äldre generationer. Bitcoin är möjliggjort då det är ett konsensus nätverk och inte är reglerat av banker och andra institut. Genom att Bitcoin är helt digital så kan betalningar mellan personer världen över skickas på blott några sekunder till skillnad från en bank överföring som kan ta ett flertal dagar.

Efter den enorma utvecklingen av Bitcoin så har många investerare riktat ögonen mot just kryptovalutor. Sedan starten så har Bitcoin stigit med 43600%. Således har den en utveckling som ett fåtal om ens några företag har haft på en aktiemarknad.

För att investera i Bitcoin finns där olika alternativ man kan använda sig av.

Olika aktiemäklare använder sig av så kallade ”Trackers” som följer Bitcoins utveckling så ditt investerade kapital kommer att följa utvecklingen som Bitcoin har.

Alternativ två är att köpa det på ”riktigt” hos mäklare för kryptovalutor.

Nackdelen med just detta för oss i Sverige är att man får betala vinstskatt när man säljer dessa senare. Därför är oftast ett ISK konto hos en aktiemäklare att föredra.

Sverige har under en period talat om att införskaffa en E-krona där de tror att kryptovalutor inte kommer att vara lika aktuella när E-kronan blir lanserad. Dock så förväntas det att Bitcoin fortfarande kommer att överleva efter en lansering av E-kronan.

Frågan många ställer sig är om Sverige kan konkurrera ut Bitcoin som redan har en stor marknadsandel och fungerar internationellt istället för enbart i Sverige.