Menu

Att lägga upp ett sparkapital med Bitcoins

Att spara pengar likställs förmodligen med ett av livets viktigaste sysselsättningar för att trygga sin framtid, men vad du sparar i kan dock te sig olika. Vanligtvis sparas det i aktier eller i fonder hos t.ex Savr, vilket sker i den egna valutan – men hur vore det om vi för en gångs skull skulle leka med tanken att spara i en kryptovaluta som Bitcoin? Hur gör man då?

Friheten att spara i Bitcoin

Det finns idag flera digitala valutor som har fångat folk och investerares intresse, men den allra mest kända är Bitcoin, som också räknas till den mest fördelaktiga att investera i. Den innebär också nya metoder kring sparandet som inte liknar den traditionella metoden som att spara på en bank eller i en fond. Bitcoin ger intressanta mellanting av sparandemetoderna som redan existerar, genom att använda en plånbok på en webbtjänst där du både kan spara, ta emot och skicka dina Bitcoins – men utan att din information lagras någon annanstans än på din egen dator. Dock måste du hela tiden se till att inte tappa bort ditt lösenord, för gör du det är det som om dina pengar vore bortblåsta.

Med din plånbok har du en väldigt stor frihet och en helt egen kontroll över dina pengar, men det innebär också vissa säkerhetsrisker som du har ansvar för.

Spara med försiktighet

Trots att sparande med Bitcoin erbjuder fler möjligheter än en vanlig bank och traditionella pengar, så gäller det att instruera sig innan man ger sig in i den digitala valutans värld. En sak du bör veta är att sparande med Bitcoin anses som en högrisk och värdet kan både öka och minska på väldigt kort tid. Med detta sagt, är det värt att poängtera att du inte bör ha hela ditt sparkapital i Bitcoin, utan endast den del som du har råd att förlora. Avsätt därför en del av ditt sparande i Bitcoin och låt resten vara kvar på den vanliga fonden i svenska kronor, USD, Euro eller vad du nu använder. Använd också en webbtjänst där du enkelt kan konvertera dina Bitcoin i den vanliga valutan – särskilt om du tar emot betalningar.

Du bör också vara på din vakt vid transaktioner med Bitcoin då dessa inte kan hävas. De kan enbart ersättas av den som emottager pengarna. Följaktligen, är det en rekommendation att enbart göra affärer med pålitliga aktörer så du slipper obehagliga överraskningar som blir svåra att lösa. Än så länge krävs det mer konsumentskydd beträffande Bitcoin, men då valutan blir alltmer populär antar man att så kommer att ske.

Det finns flera områden som belyser fördelarna med att spara i Bitcoin. Faktum är att ett stort antal har mer än tiodubblat sina Bitcoin-besparingar på bara några månader. På samma gång spekuleras det i att detta bara är en bubbla som snart kommer att spricka. Upp till dig att analysera mera.