Menu

Bitcoins och inkasso

 Ibland händer det som vi alla helst vill slippa, både som företagare och privatperson. Någon klarar inte av att betala sin skuld och fakturan går vidare till inkasso. I vanliga fall är gången enkel. Fakturan, med summan som ska betalas, lämnas över till lämpligt inkassobolag och dessa tar på sig att försöka driva in skulden. Stora bolag som Intrum Justitia gör detta effektivare

electronic money

än det lilla privata företaget som inte har samma styrka bakom sig.

När valutan som ska drivas in är bitcoins blir processen dock besvärlig. För att kunna driva in en skuld måste borgenären kunna identifiera gäldenären via ett personnummer eller organisationsnummer. Med bitcoins relativa anonymitet är det i många fall mycket svårt att helt säkert identifiera vem gäldenären verkligen är. Detta innebär att nom någonting går snett så står du som användare ofta helt ensam och får klara dig helt på egen hand. I flera fall där hackare tagit sig in i nätverken och stulit stora mängder bitcoins är det oftast kunderna som har fått ta den ekonomiska smällen.

Det har dock på senare tid visat sig att det går att ta reda på vem som ligger bakom vilka transaktioner även om det är mycket svårare än vid handel med traditionell valuta.

2015 gav förvaltningsrätten också Skattemyndigheten rätt att granska handel med bitcoins. Det var bitcoinbörsen BTCX som ålades att lämna ut information om kundernas transaktioner till Skatteverket så att dessa kan granska handeln. BTCX ägare, företaget Goobits försökte in i det längsta motsätta sig detta beslut men alla protester avvisades och sedan april 2015 har den svenska skattemyndigheten rätt att kontrollera alla transaktioner som sker via BTCX.

Businessman holding a board with bitcoin symbol and isolated on grey background

När fler och fler handlare använder sig av möjligheten till betalning med bitcoins så kommer förstås problemen att öka. Listan över företagare som tar emot denna form av betalning ökar hela tiden och det är inte längre enbart internetbaserade företag. Än har inga problem med betalningen rapporteras men om detta beror på att systemet är säkert eller om det helt enkelt handlar om att så få använder det är ännu oklart. Risken finns dock att den relativa anonymiteten lockar till sig oseriösa användare som kan skapa problem för alla i framtiden.