Menu

Mannen bakom pengarna – Vem skapade egentligen bitcoins?

Bitcoin är en ny och helt digital valuta skapad cirka 2009, som idag främst används för betalningar via internet. Till skillnad från traditionella valutor ligger inget enskilt land bakom skapandet av bitcoins. Vem eller vilka som skapade valutan från början är fortfarande ett mysterium.

Cyborg attack

Flera personer har genom åren pekats ut som skapare av bitcoins. Den kandidat som tidigare ansågs vara den troligaste är en amerikansk medborgare bosatt utanför Los Angeles i USA. Mannen, som heter Satoshi Nakamoto, har i intervjuer erkänt att han har haft någonting med valutan att göra men förnekar bestämt att han skulle ligga bakom dess uppkomst. Vad som gör saken ännu mer intressant är att namnet Satoshi Nakamoto förekommer i den forumpost som för första gången nämner valutan i fråga. Det är ännu inte bekräftat om namnet var en pseudonym eller om det verkligen är den amerikanske mannen med samma namn som ligger bakom trots sitt nekande.

2015 pekades entreprenören Craig Stephen Wright ut av tidningen Wired, som den person som låg bakom pseudonymen. Enligt tidningen pekar flera indicier på att Wright ligger bakom då han någon månad innan valutan släpptes meddelat på ett internetforum att han planerat att lägga upp en forskningsrapport om kryptovalutor. Det påstås även att det ska finnas ett raderat inlägg på Wrights privata blogg som nämner att betaversionen av bitcoins ska släppas i januari 2009.

I början av 2016 erkände slutligen Wright att han skulle ligga bakom pseudonymen Satoshi Nakamoto och bevisade detta genom att visa upp kod som används i skapandet av bitcoin. Tämligen omgående ifrågasattes dock koden på åtskilliga internetforum världen över.

Virtual Credit Card isolated on white background

I intervjuer med BBC, GQ och The Economist erkänner Wright att han är skaparen av bitcoins och säger sig genom detta vilja sätta stopp för alla spekulationer om vem som ligger bakom valutan. Enligt egen utsago säger sig Wright inte vara ute efter uppmärksamhet eller berömmelse utan önskar helt enkelt bli lämnad ifred. The Econimist har genomfört omfattande undersökningar och intervjuer med Wright, och även personer i dennes närhet. Därefter ska tidningen ha nått fram till slutsatsen att det inte är omöjligt att Wright ligger bakom pseudonymen Satoshi Nakamoto. Men, som tidningen själv erkänner: Vi kommer nog aldrig veta helt säkert vem det egentligen är.