Menu

Bitcoin – digitalt guld?

Bitcoin har efter en tids kris och ras på börsen återigen stabiliserats, och noterade i början av 2017 den högsta kursen på tre år. Experter har spekulerat kring varför valutan plötsligt har rusat i höjden igen, och många ser samband till de olika politiska osäkerheterna runt om i världen. Man såg till exempel att handeln med bitcoin ökade strax före presidentvalet i USA (det vill säga strax innan Trump valdes till president). Experterna kopplar därför samman höjningen av bitcoins värde med det som också har höjt dollarn och amerikanska räntor – det vill säga osäkerhet kring världens framtid, i samband med omvälvande händelser som brexit och Trumps handlingar som president.

Detta har gjort att man också har dragit liknelser mellan bitcoin och guld. Guld har historiskt varit något som sparare har vänt sig till i tider av osäkerhet, som en investering som håller sitt värde väl trots marknadens upp- och nedgångar. Nu verkar bitcoins bli något av en digital motsvarighet till guld.

Investeringar i bitcoin i all ära, men om det man vill inte är att säkra pengar inför framtiden, utan att ha pengar i stunden för att kunna betala sina räkningar, löser man det dock inte genom att köpa en kryptovaluta. Då är det bättre att till exempel ta ett sms-lån från Mobillan.se, och sedan betala tillbaka lånet månaden därefter. Det är en kortsiktig lösning på ett kortsiktigt problem, vilket ibland är precis det man behöver.