Menu

Skillnaderna mellan bitcoin och vanlig valuta

Sedan år 2008 har bitcoin varit en stor snackis, det var nämligen då som valutan introducerades för första gången. Till en början möttes bitcoin med skepticism, men många tog den seriöst, vilket i sin tur ledde till att värdet på bitcoin sköt i höjden. Därefter har värdet förändrats väldigt mycket och valutan får anses var en av de mest volatila i hela världen. För att förstå vad bitcoin faktiskt är så är det viktigt att göra jämförelser med vanliga valutor. Därför kommer denna artikel kolla närmre på detta.

Hur kan bitcoin användas?

Den allra största skillnaden mellan bitcoin och vanliga valutor är att bitcoin inte kan användas i officiella sammanhang speciellt mycket. Det går exempelvis inte att ta privatlån med bitcoin, utan detta görs genom den officiella valutan där långivaren har sitt huvudsäte. Bitcoin är snarare en typ av valuta som privatpersoner handlar med varandra genom. Tyvärr har valutan dock fått mycket kritik då det inte går att spåra olika överföringar. Därför har många drogkarteller och drogberoende börjat använda sig av valutan, då polisen har svårt att följa de olika transaktionerna.

Vem styr över bitcoin?

En annan stor skillnad mellan bitcoin och vanliga valutor är att det inte finns en specifik bank som styr över bitcoin. Den svenska kronan styrs exempelvis av Riksbanken i Stockholm. Bitcoin å andra sidan har ingen myndighet över sig, utan värdet och hanteringen av valutan bestäms genom en teknik vid namn blockchain, vilken i regel styrs av de olika användarna.