Menu

Fördelar och nackdelar med bitcoins

Bitcoins är en kryptovaluta som det talats relativt mycket om under de senaste åren. I de flesta fall talar man om valutans hastiga värdeökning. För några år sedan var bitcoins inte värda något alls. Då fanns det kranar som gav ut gratis bitcoins online. Det har förändrats i dag. Bara en bitcoin är i dag värd flera miljoner kronor och de som en gång samlade på sig dem och fortfarande har kvar dem kan skatta sig lyckliga.

Vad kan bitcoin användas till?

Bitcoins kan i dag användas till flera olika saker. Man kan till exempel använda dem för att investera. Hos Tessin kan man investera i fastigheter och även här är bitcoin en valuta som håller på att bli aktuell. Man kan också använda valutan för att handla på internet, på dark web eller för att spela på online casino. Ännu är det inte så många fysiska butiker som har börjat acceptera kryptovalutor.

Är bitcoins helt anonymt?

I många avseenden är bitcoins anonymt. Det beror helt på hur man får tag i dem. Om man själv mine:ar fram dem och går via VPN med mera när de ska användas kan man komma undan med det mesta. Om man däremot använder sitt vanliga bankkort för att köpa bitcoins är man inte lika anonym längre. Det tar dock ofta en hel del tid att spåra användaren av bitcoins och ibland lyckas det inte alls.

Hur snabbt sjunker värdet?

Bitcoins är en valuta som inte styrs av någon centralbank. Det betyder att den kan stiga och sjunka i värde väldigt snabbt. Så fort några bestämmer sig för att bitcoins inte är värda något sjunker värdet. Hur snabbt det kan gå finns det inte några generella regler för. Eftersom det bara finns ett visst antal bitcoins att få tag på, och de snart är slut har dock valutan blivit alltmer eftertraktad under de senaste åren och det är en sak som höjer dess värde rejält.

Ingen fysisk motsvarighet

Bitcoins har ingen fysisk motsvarighet och man behöver alltså inte vara rädd för att någon ska ta plånboken när man är ute och handlar. Det här för dock med sig en del andra problem. Man har till exempel inget reservkort att ta upp om det vanliga bankkortet inte skulle fungera, och det finns ingen peng man kan stoppa i myntmaskinen.

Om datorn går sönder?

En nackdel med bitcoins är att de förvaras i en slags plånbok i datorn. Om man inte kommer ihåg att säkerhetskopiera den eller sina uppgifter till den och datorn går sönder går alla bitcoins förlorade. Ett lite säkrare alternativ är då att investera i värdepapper som hanterar bitcoins. Då behöver man inte själv handskas med mynten överhuvudtaget.