Menu

Föregångare till bitcoin

Bitcoin är en kryptovaluta som de flesta idag känner till, i alla fall till namnet. Men innan bitcoin skapades år 2009 fanns andra kryptovalutor, som inte blev lika framgångsrika och väletablerade.

Den första av dessa var ecash, som skapades av David Chaum och Stefan Brands år 1983. Ecash blev dock aldrig etablerat – det användes av en bank i USA som mikrobetalningssystem mellan 1995 och 1998, men spreds aldrig i något större utsträckning utanför denna.bitcoin-1368256_960_720

År 1997 presenterade Adam Back hashcash, som var ett proof-of-work-system utvecklat för att kontrollera spam. Detta system användes av två kryptovalutor som utvecklades av Wei Dai respektive Nick Szabo: b-money och bit gold. Även kryptovalutan RPOW, som utvecklades av Hal Finney, använde sig av detta system. Både Wei Dai och Hal Finney har misstänkts ligga bakom pseudonymen Satoshi Nakamoto, det vill säga skaparen av bitcoin.

Om du efter att ha läst på om bitcoin känner att det skulle vara en bra investering, och du har studerat marknaden tillräckligt för att veta att det är läge att köpa bitcoin just nu, ska du slå till. Om du inte har pengar att investera kan du ta ett tryggt snabblån från Tryggkredit.se. Så länge du är säker på att du får tillbaka pengar från din investering kan du sedan betala tillbaka lånet bitvis.